Jdi na obsah Jdi na menu

  Letošní mistrovský závod oficiálně nazvaný Doldy Mistrovství České a Slovenské Republiky v lezení na obtížnost se vyznačoval několika zvláštnostmi, kterými se lišil od minulých ročníků. Po 18letech se konalo jako společný podnik se Slovenskou republikou, dále byl vybrán netradiční termín závodu v červnu, nekonala se disciplina rychlost, lezlo se superfinále v ženách a nakonec to nejpodstatnější, účast diváků byla spíše menší. V roce 2007,2008 se závody konaly také tady na Smíchoffce a s Andrejem jsme zde jako diváci nechyběli. Dalším rokem byla pořadatelem Cibulka a minulý ročník se konal mimo Prahu v Brně na Rajčeti.

p1160065.jpg

Celkovým vítězem v závodě mužů se stal celkem očekávaně Adam Ondra, před Martinem Stráníkem a Slovákem Ondrejem Švubem, vítězkou žen se stala dost překvapivě šestnáctiletá Tereza Svobodová před Lucií Hrozovou a Editou Vopatovou. Mistry České Republiky jsou Adam Ondra, druhý Martin Stráník a na třetím místě teprve šestnáctiletý Petr Čermák, mistrem Slovenské Republiky se stal Ondrej Švub, druhý byl Patrik Gajdošík a třetí Peter Doležaj.
 Já dorazil na Smíchov až po finálovce žen, ale nerozhodlo se(4závodnice spadly ve stejném místě) a neplánované superfinále žen se přesunulo až za finále můžů.

p1160049.jpg

Stavění cest Viktorovi a spol. trvalo delší dobu, protože montážní plošina nedosahovala stropu a různě se dopomáhalo a program závodu se více natahoval a slavnostní vyhlášení výsledků s předáváním cen a losováním výherců divácké ankety se konalo až v 20.30h. Ještě se vrátím pár slovy k samotnému závodu, Kuba Hlaváček a Edita Vopatová vynechali expresku a byli zastaveni, Adam Ondra dal jako jediný ve finále TOP(8b+), utahoval se povolený chyt v průběhu závodu a jednomu fotografovi(mám alibi, já tam nebyl) vypadli klíče a hlavní rozhodčí Jura Čermák je odvolal z horní lávky stropu. ČT ze závodů dělala záznam finále můžu, superfinále žen, rozhovory s vítězi, hlavním rozhodčím a ředitelem závodu Tomášem Rakovičem a nějaké to žánrové video.

p1160196.jpg

Z sportovního pohledu jsme asi viděli to nejlepší ze sportovního lezení u nás a Adam Ondra jen potvrzuje, že nemá tuzemskou konkurenci a je světová supertřída. Zato v kategorii žen je situace jiná, složitější,kdy pomalu každý rok je jiná mistryně republiky a boj je vyrovnaný. Byl čas i na prohlídku stěn v lezeckém centru SmíchOFFka, kde jsem už delší dobu nebyl a musím uznat, že kvalita, kvantita i výška výstupů jsou na vysoké úrovni a vypadá to tady opravdu dobře.

p1160193.jpg

Závěrem se chci omluvit za kvalitu přiložených fotografií z akce, ale slibuji, že příští mistrovství už budu vybaven odpovídající fotografickou technikou.

                                                                                                                                  zachytil VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky MČR a SR 2011 SmíchOFFka