Jdi na obsah Jdi na menu

    My, nezdolní běžkařžští nadšenci (tentokrát Kamzík, Pexeso, Pinďa, Peťas s Lenkou a Simčou, Sylva, Waloun, Kytka a Eva) jsme již potřetí – tudíž se dá již říci „jako každoročně“ – podnikli lednový sportovní výpad do Jizerek. Útočiště a zázemí jsme našli na oblíbené základně „Na Vyhlídce“, kterou již v předstihu dobyl v roli týlového specialisty Jarda. (Své vstupy do víkendového děje níže v příspěvku částečně popisuje osobně). Jak příjemné je přijet do vytopené kuchyně a vyhřátých pokojíčků, když navíc příchozího vítá z hrnců mávající vůně!

p1220083.jpg

A tak jsme již v pátek pěkně poseděli u výborné večeře (Valtlířovské filé), u teplých i studených, alkoholických či nealkoholických nápojů, plánovali trasy (myšlenka na zdolání Smrku) a celkovou strategii, večer uběhl rychle, a navíc o to rychleji, oč hodiny v kuchyni šly pozdě. Týlové zabezpečení Jarda pojal jako cca 120% polopenzi, a tak ráno v teple kuchyně vydatná snídaně, do baťůžků svačinka, no – a - pak konečně na ten sport....

     Dobrovolně jsme se rozřadili do dvou družstev – za vidinou Jizerky se rozeběhli Peťas s holkama, Waloun, Kytka a Sylva. Kamzík, Pexeso, Pinďa a já jsme to nasměrovali Kasárenskou, rozhlédli jsme se po kraji z Paličníku, Smrk jsme vzdali (svým kategorickým rozhodnutím, že tam se teda škrábat na běžkách namazaných na sjezd nebudu, jsem některým zúčastněným ulehčila rozhodování) a jeli jsme dál, dál, dál. Krásné sjezdy a příjemná cesta po vrstevnici mimo upravenou trať – Pytlácké kameny, Jelení kameny – byly pro mne na závěr draze zaplaceny krpálem na Jizerku.

p1220069.jpg

Když jsme se všichni sjeli (teda jako že sešli) na Smědavě a naskákali do aut, měla jsem toho tak právě akorát dost. Vyhlídka nás vyhlížela, kuchyň voněla (Jablková kuřecí prsa – falešná svíčková), polévka hřála, pohoda, pohoda….. a zas příjemný večer, při dortových orgiích kuli jsme pikle kam na oddílovou akci v únoru, kam v květnu, Waloun lákal ještě na vycházku na pivo, ale nám se už nechtělo, a tak šel na krátkou exkurzi sám.  V neděli mi nezbylo nic jiného, než vyrazit zase s „chrtama“, tentokrát směr Kristiánov, Svatá Máří, Čihadla, Knajpa; ostatní zvolili pro změnu jinou formu pohybu či odpočinek, někteří plnili studijní povinnosti. Rychle jsem ale zregenerovala po Ďábelských kotletách (to není název vrchu v okolí, ale další Jardovo kulinářské řádění) a sladké tečce (ten dort byl fakt obrovskej). Akce se tradičně báječně vydařila. Sportovně, společensky i gurmánsky, Jardo – děkujeme, polévka (nejen) hřála i u srdce.

                                                                  Z pohledu posledního v prvním družstvu zapsala Eva,

     dále pokračuje týlový specialista: „Lednová klubová lyžařská akce, která se naplánovala na předposlední lednový víkend, vyšla na jedničku. Poněvadž můj současný stav mi neumožňuje aktivně se zapojit do sportovní činnosti svých kamarádů, tak jsem jsi vzal na starost, aby nestrádali hlady jak na chatě, tak i v lyžařských stopách. Proto jsem se snažil na tuto akci připravit tak, aby uvařené jídlo a pochutiny byly chutné a připraveny v co nejlepší kvalitě.

p1230094.jpg

Prošel jsem internet a z různých receptů jsem vybral tyto:

     Valtířovské filé  (4 porce)

     Suroviny:

    800 g filé, 750 g brambor, 3 ks (červená, žlutá, bílá) papriky, 1 ks cibule, 6 stroužků česneku ( když je to český, tak stačí 2-3 stroužky), 250 ml smetany, olej, sůl, směs koření na ryby (Vitana)

     Příprava:

 Brambory uvaříme ve šlupce a oloupeme,  filé rozkrájíme na porce, osolíme, potřeme prolisovaným česnekem, posypeme kořením na ryby a na oleji po obou stranách osmahneme.  Brambory nakrájíme na plátky a opečeme je také na oleji společně s nakrájenou cibulí a paprikami.

Do vymaštěné (na vymaštění používám máslo) zapékací mísy naskládáme:

první vrstva: slabá směs brambor, cibule, papriky

druhá vrstva: osmahnuté porce filé 

 třetí vrstva: vše zakryjeme zbytkem bramborovou směsí, zalijeme smetanou a zapečeme (cca 15 až 20 min).

 ...

Jablková kuřecí prsa . tzv. falešná svíčková

Recept profesiálního kuchaře Romana Hadrbolece (recept pro 4 osoby)

Suroviny:

4 kuřecí prsa (očištěná), 3 jablka (oloupaná, zbavená jádřinců a nahrubo nastrouhaná), 8 lžiček kari (2 lžičky na jedno kuřecí prso), 3 lžíce sádla, 1 cibule (oloupaná a drobně nakrájená), 1 smetana ke šlehání, 3 lžíce zakysané smetany, 2 lžičky soli, 1 lžička černého pepře (mletého)

Příprava:

1. V hluboké pánvi na rozehřátém sádle zpěníme cibuli (3 minuty), přidáme osolená, opepřená a kari kořením okořeněná kuřecí prsa a po obou stranách je osmahneme (asi 5-8 minut na jedné straně).

2. Hotová prsa vytáhneme stranou a do pánve vložíme nastrouhaná jablka, osolíme je, přikryjeme poklicí a za mírné teploty je dusíme 10-15 min. Pokud jsou jablka málo šťavnatá, můžeme k nim přilít ¼ hrnku vody.

3. Pak odstavíme pánev z plotny. Podušená jablka zalijeme šlehačkou, zakysanou smetanou a vše rozmixujeme ručním mixérem.

4. Vrátíme zpátky na plotnu, přidáme kuřecí prsa a za stálého míchání necháme projít varem (3 minuty).

5. Podáváme s dušenou rýží nebo s houskovým knedlíkem.

Rada: Rozmixování jablek ručním mixérem můžete vynechat. Pak ale bude lepší, když jablka nastrouháte najemno (to jsem udělal já).

 ...

Dábelské kotlety  (5porcí)

Suroviny:

5 ks vepřových kotlet, 3 ks vejce, 2 lžíce solamylu, 1 lžička soli, 1 lžička černého pepře, 1 lžička mleté papriky sladké, 1 lžička mletého kmínu, 10-12 stroužků česneku (český stačí 6-7 stroužků)

Přílohy: bramborová kaše

Příprava:

1. Kotlety bez kosti naklepeme a naříznem, aby se nekroutily.

2. Z přísad připravíme „nálev“: rozšleháme vajíčka, přidáme koření a prolisovaný česnek, který pečlivě zamícháme do rozšlehaných vajíček a nakonec přidáme solamyl a vše ještě jednou důkladně zamícháme. Potom naklepané kotlety naložíme, nejlépe přes noc.

3. Poté smažíme v rozpáleném oleji stejně jako řízek.

      Jejich zvládnutí se mi snad podařilo, i když nejsem profesionální kuchař. K tomu jsem vyrobil tvarohový dort za studena s jahodami a broskvemi jako sladkou tečku za moji kulinářskou činností. K tomu všemu jsem ještě uvařil nefalšovanou drůbeží polévku, tj. žádná sáčková a podobně, ale poctivá z masa a nesušené zeleniny. Jestli chutnalo, ať posoudí ve svých komentářích účastníci akce, kteří snad všichni přežili a netrpěli žádnými střevními potížemi.“

imgp2613w.jpg

P.S.  Zveřejnění receptů je na přání něžnější části zúčastněné skupiny. Ale jak jsem napsal, autoři těchto receptů jsou někde na internetu.

                                                                                                                                       Jarda

 

Náhledy fotografií ze složky Libverda od Peťase

Komentáře

Přehled komentářů

Jarda - Gastronomický servis

Stále jsem přemýšlel jak správně nahradit nevábné vyjádření "týlové zabezpečení" a včera večer, když jsem vkládal polotovar tohoto článku na web stránky jsem na to přišel. Pro příště budeme používat tento výraz: "gastronomický servis" , který bude plně vystihovat moji doplňkovou činnost. Jinak děkuji za ocenění, ale to hlavní vyjádření čekám od svého druhého učitele Pavla v tomto oboru. Prvním zůstáva moje maminka, která se na moji počínání dívá někde se shora. Dále chci říc: "Ševce drž se svého kopyta", proto budu vařit pro kamarády a budu jim dělat radost, že jsem správně podráždil jejich chuťové pohárky a zůstanu u toho co snad umím nejlépe - předpovídat počasí.

Venca - Re: Gastronomicko-meteorologický servis

Jardo, dej si ten odkaz na Pavla Štiku Kramuleho(v závorkách za jeho jménem) do prohlížeče a uvidíš, že zrovna(25.1.2011) shání kuchaře do své PIZZERIA-GALLERIA, akorát chce vyučené v oboru. Nechci ti kazit náladu z tvých kulinářských úspěchů, těch se člověk nikdy nepřejí, ale měl by si se opravdu více držet svého kopyta, protože tvůj obor zde na stránkách je v nepoživatelném stavu, řečeno slušně gastronomickou terminologií.

Jarda - Re: Re: Gastronomicko-meteorologický servis

Venco, až budeš mít nějaké výročí, tak navrhnu, aby se pro Tebe koupil pěkně velký rýč, aby jsi mohl rýt, rýt, rýt a zase rýt ......

Venca - Re: Re: Re: Gastronomicko-meteorologický servis

Já to teda beru šéfe, klidně, přijmu i velký bagr, jen my nedávej do ruky konkrétní záminky!!! Nechci to pitvat, ale slovo dělá chlapa. Čti klubový forum o počasí.

Jarda - Re: Re: Re: Re: Gastronomicko-meteorologický servis

Nechci polemizovat. Ale jak jsem již několikrát řekl, člověk míní, aktuální situace mění. A můžu Ti odpovědět, že počasí na našem webu v současné době není mojí hlavní prioritou, mám jiné důležitější věci, které se mi v průběhu období vyrojily. Až budu mít vše ostatní hotové, tak se dále pustím na aktualizaci tohoto odkazu. Ono se to nudělá za hodinku, ale člověk na tím stráví nějaký delší čas. Prosím, jestli jsi jen trochu objektivní, tak nechytej za slovo a snaž se mne pochopit. Den má jen 24 hodin, když mám dvanáctku, tak z těch 24 hod mi 15 hod ukrojí cesta do práce, vlastní práce a zbývá mi 9 hod na odpočinek a spánek. Občas se to prostě nestíhá. Nemíním se k vůli nějakému internetu a fóru o počasí "zbláznit", ať to dělá nebo nedělá slovo chlapa. Přístě nebudu uvádět žádné termíny a podobně. Prostě až to bude, tak to bude. Ty mi nebo někdo jiný mi nepomůže, aby vše bylo včas. Bohužel, jsem na to sám, proto musím průběžně upravovat priority svých prací a tato není mezi těmi hlavními. Toto mne na těchto stránkách neživí. Venco, Ty máš do práce pěšky nějakých 15-20 minut. Tvojí jedinou pracovní aktivitou, která Ti zabezpečuje příjem, je Tvoje zaměstnání. Nejsi zatížen dalšími výdaji nad běžný rámec každé domácnosti. Nemusíš řešit, o kolik Ti zaměstnavatel sníží tvůj příjem a podobně. Podobnou diskusi jsi v minulosti vedl i s Andrejem, která vyústila v dost nechutné urážení a podobně. K tomuto se nechci dopracovat a odmítám to. Vše může nakonec skončit, že Ti předám nazpátek předsednictví, budu se zdržovat jakýkoliv komentářů a stanu se opět jen řadovým členem, který se občas ukáže na schůzi, podívá se na stránky, jestli se něco významnějšího v našem klubu neděje a budu si žít svým životem, bez stresů, v klidu. Myslím si, že tuto činnost mám dělat bez stresů, jen pro svoji zábavu. Jak jsem již naznačil, je mnoho jiných činností, které mne tlačí a stresují. A nakonec jsem Ti již nabízel, jestli si chceš podiskutovat, tak se zůčastni některých zimních klubových akcí, kde by byl na to časový prostor nebo na nějaké klubové schůzce, ale ne !!!!!!! na internetu, přes tyto stránky. Je to osobní věc, o které zde nechci polemizovat. Snaž se toto přání respektovat a příští rozhovor budeme vést jen mezi čtyřma očima a mezi několika mými dioptriemi. Jdu dělat předpověď pro evropská města.

Pavel - Víkend dobrot

Krásně se to čte ,musel to být hezký výken plný dobrot asi z Janou začneme taky běhat .Sháníme kuchaře profíka ,ale Jardu bereme rovnou bez zkušební doby .
Dneska jsme se byli podívat na nový stěně v Jablonci nad Nisou ,těžko už ťukám do klávesnice,všechno příjemně bolí ,ale převisy jsou tam tak dlouhý ,že není skoro vidět na druhou sranu ,no vlastně není .Hezký a dlouhý ,každá obtížnost si najde svoje fakt doporučuji stálo to za to .ahoj

Učitel - Matematika

Nejen pochutinami je člověk živ, ale i trochu toho vzdělání je potřeba do mozkových závitů vtěstnat. A protože Lenka potřebovala vysvětlit jak vyzrát na mnohočleny ve složených zlomcích a v rovnicích, tak i toto jsme společně zvládli. V průběhu víkendu na to nějak nebyl čas a zejména klid. Když jsme se o tom začali bavit, nevím odkud, ale najednou se vynořilo plno rádců, proto jsme počkali, až všichni odjedou a pustili jsme se do mnohočlenů, do podmínek, do mocnin, krácení, vytýkání a podobných matematických úkonů. A podařilo se. Opakování a hlavně správné vysvětlení postupů při práci s mnohočleny mělo své ovoce. Jak jsem se dozvěděl, písemka dopadla docela dobře.

Venca - Lukulské hody

Asi jsem přišel o hodně, ale všechno se stihnout nedá, škoda. Podle toho příspěvku bych se nebál to nazvat "Hody a až potom běžky na Libverdě". Vše podle soudobého gastronomického trendu s Jardou v kuchyni, což by asi záviděl (a hned tě angažoval) i Ital v kuchyni (http://www.sitalemvkuchyni.cz/) , i Zdenda Pohlreich (http://www.pohlreichzdenek.info/) , i Jirka Babica (http://dobroty.nova.cz/) i náš Pavel Štika Kramule (http://zamestnavatele.hyperprace.cz/zamestnavatel/83231-pavel-kramule-pizzeria-galleria/)