Jdi na obsah Jdi na menu

                    Poslední slanění H.K.Stáří Praha
  Letošní akce klubu se účastnilo jen poloviční množství osazenstva Posledního slanění 2008, ale i tak šlo o letošní nejnavštěvovanější a najvýznamější akci klubu. Důvodem bylo zpoždění termínu o měsíc, kdy ne všichni to časové přenesení zvládli.

imgp2335.jpg

Oproti loňské akci se počasí moc nezměnilo, napadlo něco sněhu, ale na to jsme byli ze strany předsedy upozorňovány předem. Psychologicky vzato je vždy lepší, když výsledná realita překoná v tom pozitivním smyslu pesimistické meteorologické předpovědi a tak to i dopadlo. Zaslechl jsem i takovou hlášku, že v listopadu už nikdy, ale toto bylo  vyřčeno v kritických situacích, kterých bylo o víkendu jen pár a možná většině se zasněžená a projasněná krajina Jizerských hor líbila. V pátek navečer přijely čtyři auta s členy Kamzíkem, Danem, Vencou, Sylvou a Pexesem z Prahy; Štikou, Janou a Šimonem z Náchoda; Peťasem, Reginou, Zdenou a Simčou z Čelakovic; Bohouše přivezla Katka z Liberce a všechny zde už čekal hostitel Jarda. Je příjemné přijet do vytopeného komfortu, plného jídla a příjemných lidí, které třeba člověk vídává jen jednou do roka.

imgp2267.jpg

Celý víkend v Jizerkách se nesl v atmosféře kulinářských hodů a poklidného posledního zimního slanění, kdy za náš jídelní lístek by se nemusel stydět *****hotel dole v lázních. V sobotu dopoledne se vyrazilo k chatě Hubertka, kde se nedaleko od ní nachází skála zvaná Kočičí kameny (585m) na které vedou od roku 1923 vytesané schody se zábradlím. Slanění probíhalo zasněženou údolní plotnou s 2kruhovou hvězdičkovou cestou Skialpinistická.

imgp2307.jpg

Na tento horolezecky hodnotný skalní útvar je nesmyslně vyprojektována a prosazována první "Via Ferráta" v Jizerkách a lze jen doufat, že se v regionu najde dost silných odpůrců tohoto záměru obehnat skálu kramlemi a železným drátem! Další naše putování vedlo po zelené značce k Bártlově Boudě, kde se občerstvovalo a přes Bílý Potok, Hejnice, kolem dvou hřbitovů dorazilo k vyhlášené restauraci U Zeleného stromu, kde probíhala soukromá akce, dále k restauraci Labská, kde je pro změnu mrtvo a tak končíme v podniku Valdštejn. Na vyhlídku dorážíme už za tmy a zase se intenzivě věnujeme zaplňováním svým žalůdkům. Večer dochází v nevytápěné společenské místnostii na filmovou produkci v podobě lezeckých dokumentů z Matterhornu (1994), zimní Berniny a Dachsteinu a lezení v Ádru v minulém století.

imgp2348.jpg

V neděli ještě vyrážíme do Ferdinandova a vystoupáme na Malý Štolpich (někdo i výše a dále) a při zpáteční cestě navštívíme nově zrestaurovaný barokní chrám - bazilika Navštívení Panny Marie v  Hejnicích. Po obědě už uklízíme, balíme a loučíme se a odjíždíme zpět do všední reality našich životů s tím, že poslední slanění klubu určitě bude a proč ne opět zde na Libverdě.

                                                                                     společné zážitky z akce zachytil VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Poslední slanění 2010

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Foto z akce

Jen těch fotek z letošního slanění je pro dokreslení celkové atmosféry méně, zato jsou kvalitní. Letos fotil jen asi Kamzík, Peťas, Sylva(analog), předvloni bylo 8 fotografů. Máte-li někdo nějaké fotky z akce dejte je k dispozici (pošlete emailem, přineste na schůzi...).

Jarda - Chvála článku

Venco, byl jsi rychlejší. Je vidět, že jsi odproštěn od ostatních pracovních aktivit po hlavním zaměstnání. Včera, po směně jsem neměl chuť něco spisovat, protože jsem byl docela unavený. Ale nevadí, poněvadž co jsi napsal o posledním slanění, nemá chybu. Jinak zítra, na klubové schůzce, budu mít pro vás docela, myslím si, příjemné zprávy.
Zde trochu doplnění k historii barokní bazilice Navštívení Panny Marie v Hejnicích. Dnešním správcem a vlastníkem objektu je litoměřické biskupství římskokatolické církve. Stavba barokního chrámu je z let 1722 až 1729, stojí na místě kaple ze 14. století. V letech 1692 až 1696 byl ke kostelu přistavěn čtyřkřídlý klášter, který byl posléze předán františkánům. Počátkem 20. století byla bazilika díky hraběti Clam-Gallasovi zrekonstruovaná a byly obnoveny tradiční poutě. V roce 1950 byli z kláštera vyhnáni mniši a areál dlouho chátral.
V roce 1990 byla zahájena celková rekonstrukce kláštera, přišla na 100 milionů korun a významně se na ní podílela Evropská unie. V roce 2001 byl klášter znovu vysvěcen. Dnes v něm sídlí Mezinárodní centrum duchovní obnovy, které se zaměřuje na duchovní rehabilitaci, vzdělávací projekty a osvětu, pravidelně pořádá výstavy a mezinárodní setkání věřících.