Jdi na obsah Jdi na menu

                     Gosaukamm  9 - 13.6.2010

              lezecká frakce - Kamzík, Pexeso, Dan, Venca
    Na vápencové lezení k Dachsteinu jsme připravovali oddílovou akci už vloni, ale nejen Kamzíkův úraz, ale i další objektivní potíže nám dovolily vyrazit až tedˇ. Vše je to o možnostech se na něčem domluvit, to nám nedělá větší problémy a pak to zrealizovat a to už bývá zapeklitější. Původní sestava byla početnější, doprava komfortnější, cíle ambicioznější, ale i tak to nakonec všechno dopadlo na naše klubové poměry úspěšně.

Obrazek

 Šlo o prodlouženou víkendovou lezeckou akci do oblasti Gosauskamm s možností výstupu i na Dachstein. Důležitá je předpověď počasí, která je plně v režii našeho předsedy, nakonec rozhodla, že jsme vyráželi do Rakouska na noc ve středu a vraceli se brzy ráno v neděli. Vyšlo to perfektně a za to díky! Spojení sportovního lezení v alpských podmínkách a ledovcová tůra na třítisícovku se dá skloubit, ale už vyžaduje více matroše sebou a více času na realizaci, ale jelikož už máme zkušenosti s podobnými akcemi, tak přípravy (sehnat matroš, jídlo, dopravu, pojištění, tipy na výstupy...) proběhly zcela bezproblémově a na oddílové schůzi na Gutovce se už jen upřesnovaly detaily

Obrazek

 Původní basecamp-car pod Gosausee se změnil na parking na Obersthofalm (s Filzmoos pod mýtem za 4,5E) s cílem výstupu na chatu Hofpurglhutte(1705m) a vytipovaným lezením NW-kante na Vordere Kopfwand, W-kante na Eisgrubenturm a hvězdičkovými výstupy Martiniplatte a Halleluja na Glatscherofenkogel s trochu delším nástupem (8km) k nim.

Obrazek

Po příchodu na chatu a přátelském přivítání se s paní správcovou jsme zabrali zadní část winterraumu a po zapůjčení lezeckého průvodce k sportovnímu lezení jsme už nalehko přelézali perfektně odjištěné vápencové skalky nedaleko chaty a v rámci aklimatizace a obhlídky terénu jsme navečer ještě vystoupali po 612 na sedlo Steiglpass(2015m) a dokonce i stihli pivo na terase chaty.

Obrazek

V pátek ráno jsme společně vyrazili na cestu NWkante V.Kopfwand (Heinzel a Kohler, 1922), 8délek, výška 300m, obtížnosti IV., kterou jsme lezli jako dvě nezávislé dvojky. Lehčí, dobře zajištěné lezení začíná po dvou délkách ve štěrbině s impozantním výhledem na gosausská jezera, víceméně po hraně, kdy štandy jsou vybaveny minimálně dvěma jištěními, postupové jištění osazeno lepenými borháky a s orientací nebyly problémy, když se najde nástup.

Obrazek

K výstupu neodmyslitelně patří i sestup a i tady to vyšlo dobře, kdy jsme po zaslouženém odpočinku na vrcholu pokračovali dále(sestup do sedélka) a mírným klesáním (rokle se zelenými body) sestoupili na sníh pod Eisgrubenturm. Tam jsme přehodnotili naše další plány a po návratu na chatu, zaplatili 4,5E za noc a sestoupili dolů k autu, kde nastala celková očista v ledovém potoce, nějaké to obžerství a  večer přejezd přes Filzmoos, Eben Im Pongau a Annaberg im Lammertal na parkplatz Pommer za dalším lezeckým dobrodružstvím. Dopoledne následoval pochod na chatu Stuhlalmhutte(1446m), menší hledání nástupu do kamenné soutěsky Gamsfeldklamm a odpoledne i zasloužené, hodnotné lezení.

Obrazek

Zde jsme se lezecky rozdělili, Kamzík s Pexesem pokračovali vzhůru a Dan s Vencou si vybrali neznámou, dobře vynýtovanou, 3-délkovou cestu vlevo od vstupu do soutěsky. Jednalo se o přímý výstup v pěkné plotnovité stěně s obtížností mezi 4až 5 a návratem dvojitým slaněním a sestupem k námi zanechaným batohům s trochou to blahodárné vody. Avizované zhoršené počasí se od jihozápadu rychle přibližovalo, občas zahřmělo a tak včasný návrat na chatu Th.-Korner-hutte, kde jsme důstojně zapili sobotní lezení a přečkali déšť, byl nutností.

Obrazek

Následoval sestup k autu, zabalení a po krátké komunikaci s ČHMÚ už jen noční návrat do Česka.

      Dane sorry, ale jelikož jsme si jako prioritu zvolily vápencové lezení a sněhu nebylo mnoho, tak naše mačky odpočívaly po celou dobu ve futrálech a slibovaný výstup na Dachstein se přesunuje na příště.

                                                                                                               zapsal  VencaObrazek

P.S. další fotky od Kamzíka zde

 

Náhledy fotografií ze složky Gosaukamm 2010

Komentáře

Přehled komentářů

Venca - Úvaha nad naší akcí

Akce tohoto typu "víkend + nějaký to den" jsou pro mne časově ideální, není to takový ten lezecký hurá-atak, neboli stihnout toho za minimum času maximum, který rádi praktikují Češi v Alpách a tím více riskují své zdraví. Na druhé straně, bývaly doby, kdy jsme expedičním stylem v únoru zvládali desetidenní akce s těžkými 30kilogramovými batohy se zimní výbavou a bez lanovek, ale to je už minulostí. I horolezectví se vyvijí, mění a už i v horách začíná převládat prvek zajištěných sportovních cest. Člověk by měl vyzkoušet aspoň okrajově vše, získat přehled, zkušenosti a pak se zaměřit na to co je mu nejbližší a užívat si to. My jsme to na naší akci měli vyvážené, první den cvičné skalky u chaty, v pátek jsme lezli lehčí klasiku z roku 1922, která byla dostatečně přejištěna podle současných trendů a poslední den sportovní cestu střední obtížnosti stylem OS od jištění do jištění. Další věcí, která se za ta léta podstatně změnila je orientace, kdy GPS-ka, družicové snímky(Google Earth),... dávají komplexnější informace o terénu než klasická buzola a papírová mapa, i když bloudit se bude stále. Také informace o vývoji počasí v daném regionu jsou dostupné z internetu a přenosem pomocí komunikačních přístrojů k horolezcům předcházejí komplikovaným situacím v horách. Na skorozávěr bych si chtěl postěžovat, že batoh nosím čím dál tím těžší, ale spíše to bude tím stářím, které mně stále více tíží. A na úplný závěr trochu optimističtější otázkou - Kam vyrazíme příště, lezci ze Stáří?

Předseda - Zažitky mladého horolezce

Ahoj Dane, webmaster mne předeběhl, ale to neznamená, že jsi sproštěn svého článku. Tento příspěvek jsi posílal SMS zprávou?

Dan - snad příště

OK Dachstein mi neuteče :D