Jdi na obsah Jdi na menu

   Hodkovicko je méně známá pískovcová horolezecká oblast severní části Českého Ráje zahrnující Raubířské stěny, Radoňovice, Kvočny u Hodkovic nad Mohelkou a Bezděčín.

     Počasí nám přálo, lehký větříček kompenzoval vydatné sluníčko a tak po 10vylezených cestách(IV-VII) jsme trochu potrénovali (ale, na Ádr to stačit nebude!) a přidali nezanedbatelných 142bodů do klubové aktivity.

Obrazek

V Raubířských je umístěn kladkostroj na nácvik pádů a stěny nejsou moc navštěvované a název Mordová rokle, kde se skály nacházejí, mluví výmluvně za sebe a já osobně, když jsem ji před léty procházel, tak na mne působila docela tajemně. Zato ostatní lokality, hlavně díky místnímu správci Petru Bočkovi, jsou dobře odjištěné a hlavně na začátku pískovcové sezóny, pro ty kteří nenavštěvují písek pravidelně, anebo pro první seznámení se překližkových lezců s pískem, opravdu stojí za návštěvu. V půl deváté vyjíždím z Prahy, cestou nabírám Dana v Kostelci n.L. a vyrážíme po R10 vstříc našemu nedělnímu(svátečnímu) pískovcovému lezení.

Obrazek

Přijíždíme před obci Radoňovice, protože chceme začít s lezením na Sluneční stěně a na Strážci Radoňovic(zde jsem ještě nebyl), ale silnice je v opravě a tak přejíždíme do Bezděčína, kde začínáme nám známou Hřebenovou věží. Nástupy v jižní stěně jsou v příjemném stínu lesa, ale hořejšek plotny už spaluje prudké slunce. Na parkovišti u kravína jsme nebyli první auto, už někdo lezl na Bezděčínské věži, ale vetšina lezců přijela později a nebylo málo těch co dorazili sem na kolech v cyklistických dresech a s batohem na zádech.

Obrazek

S Danem všechny cesty lezeme stylem RP nebo OS(PP), kdežto většina ostatních lezců(kolařů) jen rybaří(TR). Pravdou je, že slaňovací kruhy jsou zde citlivě umístěny v místech, který tento způsob lezení dovoluje a neničí pískovec třením lana o skálu. V poledne, kdy zde lezli už tři skupiny lezců a začínalo být těsno, jsme přešli na Sluneční stěnu k Radoňovicím. Jedná se o 15m vysokou konstantně ukloněnou plotnu s 11 odjištěnými liniemi (1až3kr. na cestu) a nahoře slaňák s obtížností tak do VI.stupně. Přelezli jsme zde prvních šest cest zprava a zbytek necháváme spolu se Strážcem Radoňovic na příště.

Obrazek

Po nelehkém získání lezeckého průvodce od správce oblasti v roce 2006 jsem zde už pošesté (2006, 2007, 2009,) což jasně vypovídá o mé oblibě k této oblasti, kde byla vylezena první cesta(Stará na Velkou Kvočnu/Biskup/) Němci už v roce 1904 a která shodou okolností byla také moje první cesta zde. Slyšel jsem i takové hlasy, že to nestojí za cestu z Prahy a že to není o klasickém pískovcovém lezení, tak jako např. na Hrubici. Nikomu nic nevnucuji, na tom našem lezení je perfektní to, že si každý najde ty svoje cesty, vzhledem k svým zkušenostem, věku, výkonnosti, náladě...

                                                                                                                                                  zapsal  VencaObrazek

 

Náhledy fotografií ze složky Hodkovicko 2010

Komentáře

Přehled komentářů

Pavel - zase to má jiný kouzlo

Bez piva budeme dva a se Šimonem tři ,uvidíš jak ti bude v pátek .čepice neboli klobouček ahoj

Dan - prostě pech

asi těžko, beru antibiotika (do pondělí) a fesťák bez piva, to je na ho*no a k tomu bych Vás moch nakazit...

Náchod - Máš tejden

To dáš dane ,neboj to jenom tak vypadá ,ve středu seš jak rybička .Kdyby ne tak řeknem Rumburakovi ,von to zná jak s angínou .

Dan - všude pěkně

jj pěkná oblast, leze se tam suprově, i když jsem nebyl zrovna v pohodě. Pod práškama :D a teď se válim doma s angínou. Na fesťák to nevypadá ):

Pavel - všude je hezky

Pěkný ,pěkný ,